de Gereformeerde Kerken in Nederland


de Gereformeerde Kerken in Nederland 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

kerkgenootschap dat in 2004 samen met de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk opgegaan is in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN)
Ook verkort tot de Gereformeerde Kerk.

Algemene voorbeelden


De Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN), ook wel aangeduid als "synodalen" of "Gereformeerd synodaal" (dit ter onderscheiding van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt), was tot 1 mei 2004 een Nederlands gereformeerd kerkgenootschap.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gereformeerde_Kerken_in_Nederland

De synodebesturen vrezen dat een deel van de Hervormde Kerk zal afhaken als niet serieus wordt ingegaan op de vele vragen en zorgen die vooral bij de Gereformeerde Bond en de Confessionele Vereniging binnen de Hervormde Kerk leven over de nieuwe kerkorde. Zij vrezen dat deze kerkorde niet belijdend genoeg zal zijn en dat er in de verenigde kerk geen ruimte meer zal bestaan voor de orthodoxie. Vooral de Gereformeerde Kerken in Nederland zijn teleurgesteld over het uitstel.

NRC,

Onverschrokken wezen de nadere reformatoren de overheid terug wanneer deze zich inliet met zuiver kerkelijke aangelegenheden. Zij mocht voedsterheer van de Gereformeerde Kerk zijn, maar moest deze haar eigen terrein en haar eigen rechten laten.

http://www.ssnr.nl/